Sunday, March 25, 2012

kaos gl dergi'de



evren e. çakmak'ın kaos gl'deki işte böyle yazısı:
http://kaosgl.org/sayfa.php?id=10903



23. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında HES karşıtı direnişi konu alan “İşte Böyle” adlı belgesel 19 Mart’ta Ankara Batı Sinemaları’nda ilk gösterimini gerçekleştirdi.
Erzurum’um Bağbaşı’nda gerçekleşen doğal kıyımı ve ilk kez devlet şiddeti ile karşılaşan köylülerin direnişini anlatan, belgeselci Osman Şişman ve Özlem Sarıyıldız’ın çektiği “İşte Böyle” (Damn The Dams) 19 Mart’ta Ankara Batı Sinemaları’nda ilk gösterimini gerçekleştirdi.
“Devlet bize şimdi devlet oldu”
Kurak bozkır ortasında bir vahayı andıran Bağbaşı, bölgede az rastlanacak bir iklime sahip. Yıllardır burada yaşayan köylüler kendi tabirleri ile “çok siviyorduk başbakanımızı” ruhiyatı içinde iken başlarına çöken HES musibetine karşı koymaya çalışınca şimdiye kadar devletin görmedikleri kirli yüzüyle karşı karşıya gelir. Bu süreçle birlikte yine kendi sözleriyle “hepsinden nifret ettik” aşamasına gelir ve aslında yeni bir süreç başlamış olur.
“Yanmasınlar, cehennemde ters asılsınlar”
Bu süreci özellikle de bölgedeki yaşlı ve genç kadınların dilinden anlatan belgeselde bir yandan kıyımı görürken diğer yandan şirketleri kollayan devletin vatandaşlarına uyguladığı orantısız şiddet ve absürt uygulamaları izleyebiliyorsunuz. Ama belgeselin asıl güzelliği içinde hiçbir müdahale olmadan doğrudan köylülerin ağzından bu süreci dinleyebiliyor olmak.
Bir gazete kupüründe gördükleri “konuşma yasaklı kadınlar” haberi üzerine yola çıkan Osman Şişman ve Özlem Sarıyıldız, Bağbaşı’na vardıklarında aslında tahminlerinin oldukça üzerinde bir durumla karşılaşırlar. Şimdi ise gayeleri HES’lere karşı direnen her köye bu belgeseli ulaştırabilmek .