Birkan BULUT
Ankara
Arap ayaklanmalarında tartışılmaya başlanan alternatif medya tartışmaları, Türkiye’de açlık grevleri döneminde sosyal medyada oldukça yaygınlaşmıştı. Mısır’ın devrik diktatörü Mübarek’in İnternet’in fişini çektiği günlerde, tüm dünya Tahrir Meydanı’nı sosyal medyadan izlemişti. Görülmeyeni göstermeye çalışan yurttaş gazeteciliği artık oldukça yaygın. Bu video-art çalışan sanatçılar, belgeselciler için ise bitmez tükenmez bir malzeme kaynağı sağlıyor. Ankara’da halka açık atölye açacak olan Mısır, Almanya ve Türkiyeli video sanatçılarının ve aktivistlerin de yapacağı etkinlik de bununla ilgili. Ancak bu atölye için eylem videolarının kendisi de bir eylem şekli. Video-Eylem Atölyesinin sonunda yaratılan videolar, 8 Mart Cumartesi günü saat 17.00’de Goethe Institut Ankara’da gösterilecek ve beraberinde katılımcı ve seyircilerle bir söyleşi gerçekleştirilecek. Halka açık ve ücretsiz olan gösterimin ardından yapılacak olan söyleşi İngilizce olacak.
Puruli Kültür Sanat ve Berlin’de bulunan Moviemiento e.V. tarafından organize edilen atölye; Almanya, Mısır ve Türkiye’den davet edilen genç video sanatçılarını ve aktivistleri Ankara’da bir araya getiriyor. Teması “sivil itaatsizlik” olarak belirlenen atölye, dünyadaki sivil itaatsizlik eylemlerini yorumlamayı ve sorgulamayı, farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlıyor. Atölye boyunca farklı amaçlarla çekilmiş, youtube videoları, haber görüntüleri, cep telefonu çekimleri vb. görüntüler izlenip, tartışılacak. Katılımcılar kolektif bir çalışmayla bu görüntüleri kurgulayarak kendi özgün buluntu videolarını yaratacaklar.
‘İLLA SANSÜRE UĞRAMAK GEREKMİYOR’
Karahaber Video-Eylem Atölyesinin Moderatörü Özlem Sarıyıldız gazetemize atölyeyi anlattı. Birçok ülkede yaşanan eylemlerin ana akım medyada yer bulmadığını dile getiren Sarıyıldız, buna karşın tüm hak arama mücadelelerinde farklı yolların bulunduğuna dikkat çekti. Özellikle Mısır’da İnternet kesildiğinde eylemleri yaygınlaştırmanın alternatif yollarının bulunduğunu ifade eden Sarıyıldız, farklı ülkelerden olmalarına karşın meseleye aynı noktadan yaklaştıklarını söyledi. ‘Kendi medyamızı oluşturmaya çalışıyoruz’ diyen Sarıyıldız, yerel ve uluslararası ölçekte bir ağın gerekli olduğunu belirtti. İnternet sansürü ile ilgili yasanın olduğu bir dönemde bu etkinliğin nasıl ele alınabileceğini sorduğumuz Sarıyıldız, “Bu bizim için her zaman gerekli olan bir şey. Sansür her zaman yaşadığımız bir sorun. Bunu yapmak için direkt sansüre uğramamız gerekmiyor” dedi. Video sanatçılarının da yer alacağı etkinlikte sadece eylem çekip İnternet’e atmak değil, gördüklerine dair söz söylemek istediklerini dil getiren Sarıyıldız, ‘Eylemin videosunu çekmek değil, videonun kendisinin nasıl eylem olacağı sorusuna yanıt arayacağız. Buna henüz bir yanıt bulunmuş değil. Bu bir süreç meselesi’ şeklinde konuştu.